”Haluan, että asiakas tuumii tapahtumansa jälkeen, että nyt asiat hoidettiin hyvin.” Näin toteaa Kuusankoskitalon av-vahtimestari, Harri Peltola.
”Mielenkiintoisinta työssäni on kaikki musiikkitekniikkaan ja äänentoistoon liittyvät asiat. Kaupungin av-vahtimestarit tekevät kuitenkin kaikenlaista. Välillä työskentelemme eturivin artistien kanssa, toisinaan estämme tihutöitä tapahtumasta tai kiikutamme vesikannuja kokoustiloihin eli tämä on hyvin monipuolinen työ.
Olen ollut nykyisessä työssäni jo parisenkymmentä vuotta. Tekniikka on kehittynyt valtavasti siinä ajassa. Vielä 2000-luvun alkupuolella meillä esimerkiksi valot suunnattiin sekä värit vaihdettiin manuaalisesti ja siinä ne pysyivät paikallaan koko esityksen ajan. Nyt värejä voidaan vaihtaa ja valaisimia liikutella sekunnin murto-osassa, sekä erilaisia efektejä on mahdollista luoda kuvioiden ja usvan avulla. Nykyään asiakkaatkin osaavat toivoa enemmän visuaalisuutta esityksiinsä. Valtavaa kehitystä on tapahtunut myös muun muassa näyttölaitteissa, langattomassa tekniikassa, kameroissa ja kaikessa tietotekniikassa.
Minulle on tärkeää, ettemme tee vain juuri sitä, mitä asiakas on tilannut, vaan annamme aina vähän enemmän. Silloin asiakkaalle ja meille jää hyvä mieli. Haluan, että jokainen asiakas tuumii tapahtumansa jälkeen, että nyt asiat hoidettiin hyvin. Monet ovat tottuneet kasaamaan lavatekniikan itse, ja se on yksi tapa hoitaa asiat, mutta mieti, kuinka erilainen fiilis on astua lavalle, kun kaikki on laitettu millintarkasti paikoilleen, voit luottaa kaiken toimivan niin kuin pitää ja sinä voit vain keskittyä esiintymiseen.
Meillä on myös todella ammattitaitoinen porukka tekemässä tapahtumia, joten pystymme oikeasti toteuttamaan asiakkaiden toiveita. Aina olemme asiakkaiden toiveista selvinneet, ja selviämme jatkossakin. Jos koko ajan sanoisimme, ettei onnistu, eiväthän asiakkaatkaan haluaisi tänne tulla.
Meitä av-vahtimestareita on pieni, tiivis porukka, ja meillä on ollut vuosien aikana ehkä jopa vähän liian kivaa töissä. Sillä töiden lisäksi olemme olleet vapaa-ajallakin paljon yhdessä. Olemme tehneet musiikkia, kuvanneet videoita, olemme reissanneet ja retkeilleet. Parasta työyhteisössä on, että autamme toisiamme ja voimme luottaa toisiimme.
Huolellinen suunnittelu on avainasemassa onnistuneiden tapahtumien järjestämisessä. Välillä, kun tapahtumia on paljon, meidän pitää tehdä minuutintarkka lukujärjestys, jotta pysymme aikataulussa. Lisäksi piirrämme tarkat lavakartat, jotta toisen helppo jatkaa siitä, mihin toinen jäi. Meillä on äänipöydässä 32 kanavaa ja usein pienemmälläkin bändillä on yli 20 kanavaa miksattavaksi, joten helposti tulee satoja metrejä piuhaa kytkettäväksi. Joka ikiseen mikkiin ja soittimeen pitää saada hyvänkuuloinen soundi, tarvittaessa kaiku ja efekti, niin onhan sekin omanlaisensa työ, joka tehdään usein lennosta.
Nykyiset digipöydät mahdollistavat sen, että asioita voi tallentaa muistiin, eikä kaikkea tarvitse aloittaa alusta. Onneksi tiedän, miten Kuusaasali soi. Korvani ovat harjaantuneet jo hyvin erilaisille soittimille, joten löydän nopeasti hyvät perusasetukset sopivaan soundiin. Joskus asiakkaat eivät meinaa ymmärtää salin akustiikkaa, vaan esimerkiksi komppiryhmä soittaa liian kovaa, jolloin solisteja voi olla vaikea saada selkeästi esiin ja yleisvoimakkuus nousee salissa.
Kun tykkää siitä, mitä tekee ja haluaa tehdä hyvää jälkeä, työajat meinaavat välillä paukkua. Olisihan se mukavaa, jos voisi itse tehdä tapahtuman alusta loppuun. Rakentaa, miksata ja korjata pois, mutta se ei ole kunnallisen työaikalain puitteissa mahdollista. Onneksi on mahtavat työkaverit, jotka tekevät työtänsä samalla intohimolla. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme, mutta pystymme paikkaamaan toisiamme.”
Harri Peltola, av-vahtimestari, Kuusankoskitalo